ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

18 Ιουλίου 2022

Κάθε εδάφιο και ρουσφέτι στο νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος


Νέο πλήγμα στο περιβάλλον από την κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που έρχεται την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου προς ψήφιση στη Βουλή.

● Ανάμεσα σε πολλά άλλα, αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί ακόμα και για τις περιοχές Natura, επιχειρείται η νομιμοποίηση δραστηριοτήτων χωρίς τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, πρόστιμα μπαίνουν στο συρτάρι, επεκτείνεται ο θεσμός των ιδιωτών ελεγκτών που αμείβονται από τους… ελεγχόμενους, «ξεχειλώνεται» η φέρουσα ικανότητα περιοχών και οικισμών.

● Εντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ήδη εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στις προτεινόμενες διατάξεις, ενώ τα αρνητικά σχόλια στη δημόσια διαβούλευση ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ…


Κάθε άρθρο και εξυπηρέτηση, κάθε παράγραφος και φωτογραφική διάταξη, κάθε εδάφιο και ρουσφέτι, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έρχεται την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ ήδη στη δημόσια διαβούλευση σημειώνουν ρεκόρ τα αρνητικά σχόλια και οι διαμαρτυρίες.

Ο κύκλος των αντιπεριβαλλοντικών νόμων που άνοιξε το 2020 με τον ν. 4685 δεν λέει να κλείσει, ενώ αποδεικνύεται πως κάθε φορά η κυβέρνηση γίνεται περισσότερη απροκάλυπτη. Το νέο σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας» έχει μέσα στο σώμα του διατάξεις που συνήθως έρχονται με νυκτερινές τροπολογίες.

Εντεκα μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις εκδήλωσαν ήδη την κάθετη αντίθεσή τους με την κατάργηση πλήθους περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές. «Ανάξιες σχολιασμού» χαρακτήρισε τις επιμέρους διατάξεις του το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος «από οποιονδήποτε περιβαλλοντικό φορέα σέβεται τον εαυτό του και τα δεδομένα της επιστήμης», ενώ τα σχόλια με διαφωνίες έσπασαν ρεκόρ στη σελίδα opengov.gr παρά το πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα διαβούλευσης 7 ημερών, στο οποίο δόθηκε –μετά τις διαμαρτυρίες– πενθήμερη παράταση.

Μεταξύ άλλων, στα 11 κεφάλαια και τα 97 άρθρα του το νομοσχέδιο προβλέπει:

Ζώνες προστασίας: Αναιρούνται και οι ελάχιστοι περιορισμοί προστασίας στις αυστηρά προστατευόμενες περιοχές και εκείνες του δικτύου Natura 2000. Προβλέπεται κατασκευή οδοποιίας και διέλευση δικτύων, εξορυκτικές και τουριστικές δραστηριότητες σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα επιτρεπόταν μόνον η επιστημονική παρατήρηση.

Αναρχη χωροθέτηση: Ενώ βρίσκονται, υποτίθεται, σε εξέλιξη Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) που εκκρεμούν χρόνια για τις προστατευόμενες περιοχές ώστε να οριστεί τι επιτρέπεται εκεί και τι όχι, επιχειρείται η νομιμοποίηση διάφορων υφιστάμενων δραστηριοτήτων. Ετσι, όταν προκύψουν οι ΕΠΜ, θα είναι πλέον πολύ αργά και θα έχει κερδίσει έδαφος η άναρχη χωροθέτηση. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για την έλλειψη μέτρων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της.

«Γιάννης κερνάει»: Ο θεσμός των ιδιωτών ελεγκτών που αμείβονται απευθείας από τον αξιολογούμενο επεκτείνεται από τα δημόσια έργα και στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Δημιουργείται έτσι χώρος για διαφθορά, χρηματισμό και εκβιασμούς ανάμεσα σε ιδιώτες ελεγκτές και ιδιώτες ελεγχόμενους.

Πρόστιμα στο συρτάρι: Από το άρθρο 10 και τις ρυθμίσεις περί περιβαλλοντικών ελέγχων σε εκκρεμότητα, προκύπτει ότι δρομολογείται ακύρωση Πράξεων Βεβαίωσης Παραβάσεων (ΠΒΠ) και εισηγήσεων για πρόστιμα που μπορεί να βρίσκονται σε αναμονή εδώ και χρόνια. Ποιους αφορούσαν αυτά τα πρόστιμα που έμεναν στο συρτάρι και τώρα είτε θα μειωθούν είτε θα ακυρωθούν; Πώς θα αισθανθούν κάποιοι άλλοι στους οποίους τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν; Μήπως οι συρταρωμένες ΠΒΠ αφορούν και κάποιες επιχειρήσεις, αγαπημένες της κυβέρνησης, που κάνουν «χρυσές δουλειές»; Το ίδιο ερώτημα αφορά και τις ρυθμίσεις του άρθρου 5, που μοιάζει να επιχειρεί φωτογραφική κάλυψη εταιρειών οι οποίες δεν μπορούν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα όρια για την ποιότητα των υγρών αποβλήτων που διαθέτουν σε επιφανειακούς αποδέκτες.

Εικώνα: Dreamstime.com

Υπεράκτια αιολικά: Ενα ολόκληρο κεφάλαιο, το όγδοο του νομοσχεδίου με 17 άρθρα αφορά το πλαίσιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, δηλαδή των ανεμογεννητριών που θα τοποθετούνται στην θάλασσα. Η κυβέρνηση υποτίθεται πως και για το συγκεκριμένο τύπο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έχει ξεκινήσει την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΕΧΠ). Ερχεται όμως το νομοσχέδιο και δημιουργεί τετελεσμένα ενώ, μάλιστα, στο άρθρο 61 αναφέρεται ότι μια από τις προϋποθέσεις για τον «σχεδιασμό και την ανάπτυξη της δραστηριότητας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων» είναι το ΕΧΠ. Που όμως δεν υπάρχει!

Φέρουσα ικανότητα: Με το άρθρο 58 ανοίγει ο δρόμος για το ξεχείλωμα των οικισμών και της δόμησης ειδικά σε περιοχές με ευαίσθητο περιβάλλον όπως τα μικρά νησιά και οι παραδοσιακοί οικισμοί. Ορίζεται, δηλαδή, ότι με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος θα προσδιορίζεται η μεθοδολογία για την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας ενός χωρικού συστήματος, δηλαδή «τα μέγιστα ανεκτά όρια επιβαρύνσεων ή και μεταβολών των συνθηκών που επικρατούν σε αυτό, πέραν των οποίων παύει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία που διαβιεί [sic] σε αυτό». Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει ακυρώσει σχέδια επέκτασης οικισμών και δημιουργίας νέων επικαλούμενο την «φέρουσα ικανότητα» ειδικά σε νησιωτικές περιοχές.

Υποδομές αερίου/ΑΠΕ: Στο ένατο κεφάλαιο του νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για τη δημιουργία υποδομών ορυκτού αερίου (π.χ. αγωγοί) και μάλιστα με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα ψηφίστηκε ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος που υποτίθεται πως έδινε απόλυτη προτεραιότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για να μην έχουν, όμως, παράπονο και οι ΑΠΕ, προβλέπεται και νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες χωρίς την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας, ενώ αναστέλλονται και πράξεις επιβολής κυρώσεων όπως πρόστιμα και κατεδαφίσεις.

Αλμπουμ φωτογραφικών ρυθμίσεων για χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα

■ Χωροταξικά-πολεοδομικά: Αλμπουμ φωτογραφικών ρυθμίσεων αποτελεί το έβδομο κεφάλαιο, που αφορά τον χώρο και το δομημένο περιβάλλον, δηλαδή τομείς όπου θα έπρεπε ο σχεδιασμός να προηγείται κάθε νομοθέτησης. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

■ Ρέματα: Στο άρθρο 39 επιτρέπεται η «προσωρινή οριοθέτηση υδατορέματος» ύστερα από αίτημα ενδιαφερομένου για έκδοση οικοδομικής άδειας πλησίον αυτών. Επίσης ανακαλούνται πράξεις αναλογισμού που έχουν συνταχθεί για εκτάσεις σε ζώνες της φυσικής κοίτης των ρεμάτων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί με τις όχθες και τη βαθιά γραμμή του ρέματος.

■ Κέντρα Υψηλής Τάσης: Στα τεχνικά έργα που αδειοδοτούνται κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, εκτός από εκείνα που αφορούν ύδρευση, αποχέτευση και διαχείριση απορριμμάτων, προστίθενται και τα Κέντρα Υψηλής Τάσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

■ «Γ. Καραϊσκάκης»: Στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» επιτρέπεται η αύξηση του ανώτατου συντελεστή δόμησης που είχε οριστεί το 2001, με σκοπό να χωροθετηθούν νέες εγκαταστάσεις όπως καταστήματα αθλητικών ειδών, αίθουσες πολλαπλών αθλητικών χρήσεων, εντευκτήρια, γραφεία, κέντρα αποκατάστασης και υποστήριξης για άτομα με αναπηρία, αθλητικών τραυματισμών και βελτιστοποίησης της φυσικής απόδοσης, κέντρα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών φροντίδας, κινησιοθεραπείας και φυσιοθεραπείας, εστιατόρια, αναψυκτήρια και μικτά καταστήματα τροφίμων, κλειστές αίθουσες κινηματογράφου, καθώς και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού, αναψυχής και εμπορικών χρήσεων.

■ Γεωργικά: Επιτρέπονται παρεκκλίσεις κάλυψης με αύξηση του συντελεστή δόμησης έως και 30% σε κτίρια που αφορούν χρήσεις γεωργίας, κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας και υδατοκαλλιεργειών, όπως στέγαστρα σφαγής, γεωργικές αποθήκες, δεξαμενές και θερμοκήπια.

■ Εκκλησίες: Επειδή όμως εκτός από τη σάρκα, έχει ανάγκες και… το πνεύμα, το άρθρο 49 προβλέπει παρεκκλίσεις ώστε να χτίζονται ψηλότεροι ιεροί ναοί σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Την εγγύτητα προς τον Θεό θα εγκρίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος κατόπιν γνώμης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και των Συμβουλίων Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής.

■ Λουλουδάδικα: Αλλαγές χρήσης προβλέπονται και για το κεντρικότερο οικοδομικό τετράγωνο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 60/132 που φιλοξενεί το κτίριο της Βουλής. Στην πρασιά του τετραγώνου έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες έργα ανακαίνισης στα κτίσματα που είχαν χρήση ανθοπωλείων από τη δεκαετία του 1930. Σε πλήθος δημοσιευμάτων γινόταν λόγος εδώ και καιρό για αναδιαμόρφωση των χώρων αλλά το θέμα τώρα καλύπτεται νομοθετικά με χρήσεις εκθετηρίων-καταστήματος και βοηθητικών λειτουργιών.

■ Ειδικές παραχωρήσεις: Αν κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο ιδιόκτητο, μπορεί να του παραχωρείται για 30 χρόνια από το Δημόσιο διπλανό ακίνητο του Δημοσίου για να βελτιώνεται η αρτιότητα και η οικοδομησιμότητα του «ενιαίου» οικοπέδου, αρκεί να αφορά αναπτυξιακούς, βιομηχανικούς ή κτηνοτροφικούς σκοπούς. Σπεύσατε…

Του Άρης Χατζηγεωργίου

Για την…







ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΑΚΕΤΑ: ℗ 2021 - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...

Η «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» αναγγέλλει σε όλους τους πολίτες ότι διαθέτει στην διαχείρισή της ακίνητα για την δημιουργία αυτόνομων τοπικών οργανισμών «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» και προσκαλεί τους πολίτες για την επάνδρωσή τους.

















 

YouTube – Channel: EN NEA – WEB TV


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:





"Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙ - ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ"

Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
18:00 ΜΕ 21:00
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ:
210 2200 364 | 697 263 5770 (ΠΡΟΕΔΡΟΣ)
694 559 7235 (ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ)

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:



ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ⬇️

ΕΝ ΝΕΑ - ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: QR CODES ΗΛΕΚΤΡΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ




Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ