Τo ενδεχόμενο να ανακάμψει η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι έχοντας ως δούρειο ίππο τη ινδική μετάλλαξη, φοβούνται αρκετοί ειδικοί στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκές χώρες.
Η πανδημία δεν τελείωσε στην Ελλάδα ούτε και στην Ευρώπη αλλά το χρονικά
ταυτόχρονο σχεδόν άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων συνιστά πλέον έναν
διαφορετικό και αναγκαίο τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στον ιό.
Η προσπάθεια να επανέλθουν οι ρυθμοί ζωής όσο το δυνατόν περισσότερο στην προ κοροναϊού ρυθμού κατάσταση, επικουρείται από την αυξανόμενη διάθεση των εμβολίων τα οποία, όπως θεωρούν οι ειδικοί, ενισχύουν την ανοσία των πληθυσμών αφήνοντας λιγότερο ζωτικό χώρο στον ιό για να κυκλοφορεί και να μεταλλάσσεται.
Περισσότεροι, γρηγορότερα
Ωστόσο η δυνατότητα του ιού να μεταλλάσσεται και να δημιουργεί παραλλαγμένα στελέχη με ιδιαίτερη μολυσματικότητα, όπως συμβαίνει με την ινδική μετάλλαξη, είναι απρόβλεπτη κα άγνωστο κατά πόσο αποτελεσματικά αντιμετωπίσιμη. Για αυτό, όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι, εδώ και έξω, το καλύτερο όπλο απέναντι στον ιό που εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας, είναι ο εμβολιασμός όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Η ινδική μετάλλαξη ρημάζει τις τελευταίες εβδομάδες την Ινδία και κρούσματά της έχουν ανιχνευτεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, κυρίως δεν στη Βρετανία. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και όπως τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επικρατήσει στη Μεγάλη Βρετανία.
Ποιοι κινδυνεύουν
Αν όντως πρόκειται για στέλεχος κατά 50% πιο μολυσματικό από το κυκλοφορούν βρετανικό (Kent), αυτό θα έχει επιπτώσεις στην επίτευξη της ανοσίας στην κοινότητα λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι στην Ελλάδα όμως και σε άλλες χώρες, που δεν υπήρξε τόσο μεγάλη έκθεση στον κοροναϊό όσο στη Βρετανία, δεν θα είναι εύκολο να πετύχουμε ποσοστά της τάξης του 80-85% αν δεν έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 80% τουλάχιστον των ενηλίκων, παίρνοντας υπόψη ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά. «Χρειάζεται προσοχή μέχρι να πετύχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας. Το πρόβλημα δεν θα το έχει η μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων. Θα έχουν πρόβλημα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν αναπτύξουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό και τα παιδιά».
Θα παραμείνουν οι μεταλλάξεις
Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, σημείωσε ότι πάντα θα είναι κίνδυνος οι μεταλλάξεις και θα παραμείνουν μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πλανήτη, ενώ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι «σε λίγο θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση από τα ανοίγματα». Πρόσθεσε δε ότι αναμένεται αύξηση στα κρούσματα έως το τέλος του μήνα (μέχρι 2.600 ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων), λόγω του ανοίγματος της εστίασης αλλά και της απελευθέρωσης των μετακινήσεων.
Σημείωσε πάντως ότι η κατάσταση αυτή είναι διαχειρίσιμη από το ΕΣΥ, αρκεί να μην ξεπεραστεί το όριο αυτό. Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Το στοίχημα είναι μεγάλη ελευθερία αλλά με σύνεση στη διαχείρισή της πρόσθεσε.
Κίνδυνος στη Βρετανία
Το πρώτο στάδιο κινδύνου στο οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να φθάσει οποιαδήποτε χώρα και βεβαίως η Ελλάδα, διαφαίνεται ήδη στη Βρετανία όπου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι η ινδική παραλλαγή κινδυνεύει να διαταράξει την άρση όλων σχεδόν των περιορισμών στην Αγγλία, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου, εάν συνεχίσει να εξαπλώνεται, έπειτα από μια ανησυχητική αύξηση στο βορειοδυτική Αγγλία και το Λονδίνο. Κοροναϊός: Το Λονδίνο αντικρούει τις κριτικές ότι καθυστέρησε να δράσει μπροστά στην ινδική μετάλλαξη
Παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων για προσοχή, εκτίμησε, εντούτοις, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετατεθεί η χαλάρωση που προβλέπεται για αύριο, με το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στις παμπ και τα εστιατόρια, την επαναλειτουργία των πολιτιστικών χώρων και των σταδίων με περιορισμένη χωρητικότητα και την επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό.
Η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει «ρεαλιστική πιθανότητα» η παραλλαγή να είναι έως και 50% μεταδοτικότερη σε σύγκριση με εκείνη που εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία. Κοροναϊός: 1.957 νέα κρούσματα και 43 θάνατοι – Στους 661 οι διασωληνωμένοι
Εάν αποδειχθεί 40-50% πιο μεταδοτική, το να χαλαρώσουν οι περιορισμοί τη Δευτέρα θα μπορούσε «να οδηγήσει σε μια σημαντική αναζωπύρωση των νοσηλειών», που θα ήταν «παρόμοια ή σημαντικότερη από τις προηγούμενες κορυφώσεις», όταν οι υπηρεσίες υγείας έφθασαν στα όρια της κατάρρευσης, προειδοποιεί η επιτροπή.
Για τους Ελληνες επιστήμονες το μόνο ρεαλιστικό μέτρο απέναντι στις μεταλλάξεις είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Ανοσία 50%
Ανοσία της τάξεως του 50% μέσα στον Ιούλιο θα έχει αποκτήσει ο πληθυσμός στην Ελλάδα, εάν όλοι σπεύσουν να εμβολιαστούν, εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 είπε ότι το τείχος ανοσίας θα χτιστεί με τον εμβολιασμό των ενηλίκων, γι αυτό δεν θα πρέπει κανείς να καθυστερήσει.
Σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τόνισε ότι υπάρχει μια ενθαρρυντική εικόνα, καθώς παρατηρείται 18% μείωση στους διασωληνωμένους ασθενείς και περίπου 50% στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19.
“Έχουμε μια σχετικά διαχειρίσιμη κατάσταση. Έχουμε μείωση στα κρούσματα κατά 35% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ για πρώτη φορά μετά από καιρό είδαμε Σάββατο με κάτω από 2.000 κρούσματα ” σημείωσε ο κ. Τζανάκης.
Εκτίμησε ότι το καλοκαίρι αυτό θα είναι αρκετά καλό, αρκεί να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εμβολιασμοί, ενώ ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τον εμβολιασμό των φτωχών κρατών για να μην έχουμε πινγκ πονγκ κρουσμάτων.
Πισωγύρισμα
Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισήμανε ότι «η κοινωνία δεν άντεχε άλλο το οριζόντιο κλείσιμο, γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ» και υπογράμμισε ότι «δεν ανοίγουμε επειδή η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά επειδή ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του». Τόνισε ωστόσο ότι «o ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς όπως είπε, ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σημείωσε.
πηγη: https://warnews247.gr