ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

04 Μαΐου 2021

Στα «ράφια» θα τοποθετηθεί φέτος το ανθρωποειδές ρομπότ Sophia.(βιντεο)

«Τα κοινωνικά ρομπότ σαν εμένα μπορούν να φροντίζουν τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους» είπε το ρομπότ Sophia, σε μια ξενάγηση δημοσιογράφων στο εργαστήριό της.

 


«Μπορώ να βοηθήσω στην επικοινωνία, στην θεραπεία και στην παροχή κοινωνικής διέγερσης, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις». 

Από το 2016 όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό, το ανθρωποειδές αυτό ρομπότ, εξελίχθηκε τόσο που το 2021 έγινε viral. Πλέον, η δημιουργός εταιρεία της Sophia σχεδιάζει την εμπορική της διάθεση μέχρι το τέλος του έτους. Ο λόγος για την Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ η οποία δήλωσε πως τέσσερα μοντέλα, μεταξύ αυτών και η περίφημη Sophia, θα ξεκινήσουν να παράγονται στα εργοστάσια της το πρώτο εξάμηνο του 2021, με στόχο να εκμεταλλευτούν τις νέες προοπτικές που έχει δημιουργήσει η πανδημία για την βιομηχανία της ρομποτικής. «Ο κόσμος του COVID-19 θα χρειαστεί όλο και περισσότερους αυτοματισμούς για να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, David Hanson, ο οποίος περιβάλλεται από επικεφαλής ρομπότ στο εργαστήριό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, οι ρομποτικές λύσεις εν μέσω πανδημίας δεν περιορίζονται ή για την ακρίβεια δεν εξαντλούνται στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πελάτες σε βιομηχανίες όπως το λιανικό εμπόριο και οι αεροπορικές εταιρείες. (Όπως βλέπουμε σαν πολύ βολική δεν είναι η πανδημία για τους πλούσιους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες;;; Χμμ τι περίεργη αυτή η πανδημία.)

«Τα ρομπότ Sophia είναι μοναδικά επειδή είναι τόσο ανθρώπινα», πρόσθεσε. «Κι αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο σε τέτοιες περιόδους όπου οι άνθρωποι αισθάνονται μόνοι και είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι». Ο στόχος για την φετινή χρονιά μάλιστα που θέτει ο Hanson είναι να πουλήσει χιλιάδες ρομπότ, τόσο μεγάλα όσο και μικρότερα. (βλέπω χοντρή οικονόμα, λες και περίμενε αυτήν την πανδημία ή λες και τα έφτιαξε για αυτήν την πανδημία, χμμ πάλι πολύ περίεργο)

Αντίστοιχη είναι και η άποψη του καθηγητή κοινωνικής ρομποτικής σε Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Johan Hoorn, ο οποίος έχει εργαστεί μαζί με την Sophia. Σύμφωνα με τον Hoorn παρόλο που η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η πανδημία θα μπορούσε να επιταχύνει τη σχέση ανθρώπων και μηχανών. Έλεος, θέλουν να αντικαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις…

«Η πανδημία θα συμβάλλει στο να εμφανιστούν τα ρομπότ στην αγορά νωρίτερα από το προβλεπόμενο, αφού οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος», ανέφερε ο Hoorn μιλώντας στο Reuters.

Το παραπάνω επιβεβαιώνει και τα πολυάριθμα ρομπότ που ετοιμάζονται να τοποθετηθούν στα ράφια των καταστημάτων διεθνών. Συγκεκριμένα η Hanson Robotics σε συνεργασία με την Singularity Studio θα λανσάρει φέτος ένα ρομπότ, ονόματι Grace, το οποίο έχει αναπτυχθεί για να βοηθήσει στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Πρόκειται για ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να φροντίσει γηραιότερους ανθρώπους που ζουν απομονωμένοι εξαιτίας της πανδημίας του ψευδοκορονοϊού. Τα είχαν σχεδιάσει από χρόνια… Να αποξενώσουν τους ανθρώπους για να αντικαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις με ρομπότ.

Αντίστοιχα στην Κίνα, η εταιρεία ρομποτικής CloudMinds συνέβαλε στη δημιουργία ενός νοσοκομείου που λειτουργεί με ρομπότ και τηλειατρική στη Γιουχάν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Τα ρομπότ στην υπηρεσία της υγειονομικής ασφάλειας έθεσε από την αρχή της πανδημίας και η Σιγκαπούρη. Συγκεκριμένα τα τετράποδα ρομπότ της εταιρείας Boston Dynamics επιστρατεύτηκαν από την κυβέρνηση για να επιτηρούν τα πάρκα για να διαπιστώνουν αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των επισκεπτών. Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο να μας κάνουν κουμάντο ρουφιανορομπότ… Δεν ξέρουν όμως οι ανόητη ότι στο τέλος αν όλα τα έχουν αντικαταστήσει με τα ρομπότ αυτοί θα είναι άχρηστοι..

 

Αύξηση 1000% κατέγραψε και η Blue Ocean Robotics, η οποία κατασκευάζει απολυμαντικά ρομπότ, τα οποία προμηθεύονται αεροδρόμια όπως τα Heathrow του Λονδίνου, νοσοκομεία ακόμα και σχολεία. Η πορεία της εν λόγω βιομηχανίας ήταν ανοδική ακόμα και προ πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (IFR), οι παγκόσμιες πωλήσεις ρομπότ για επαγγελματική χρήση είχαν ήδη αυξηθεί 32% φτάνοντας τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2018 και 2019. Μόνο στην περίπτωση της Κίνας τον Αύγουστο, η αύξηση της παραγωγής βιομηχανικών ρομπότ αυξήθηκε κατά 14%. Μάλιστα οι ειδικοί της IFR εκτιμούν ότι ο αριθμός των επαγγελματικών ρομπότ εν λειτουργία ανά τον κόσμο θα αυξηθεί κατά 38% φέτος και θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς και τα επόμενα δύο χρόνια. 

 
https://www.insider.gr/sites/default/files/imported/editor/2021-01/rythmos_ayksisis_twn_robot.jpg

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παραμένουν επιφυλακτικοί όταν ακούν να χρησιμοποιούνται ρομπότ σε τόσο ευαίσθητους χώρους, όπως τα νοσοκομεία» απάντησε η Sophie όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν οι άνθρωποι θα πρέπει να φοβούνται τα ρομπότ. «Κάποιος κάποτε είπε δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε εκτός τον ίδιο τον φόβο» συμπλήρωσε με στοχαστική διάθεση. Που να ξέρουν ότι οι άνθρωποι θα αντικαταστηθούν από τα ρομπότ απλά και μεθοδικά όπως και ο υπάλληλος της τράπεζας αντικαθίσταται από τα ΑΤΜ. Κάθεται και τα υποστηρίζει και σου λέει βγάλε καρτούλα και πήγαινε στα ΑΤΜ και στο τέλος ο διευθυντής θα του πει φύγε από την δουλειά γιατί δεν σε χρειάζομαι αφού το ΑΤΜ κάνει την δουλειά σου σχεδόν τζάμπα..


πηγη:https://capnews.





Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:



ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ⬇️

ΕΝ ΝΕΑ - ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: QR CODES ΗΛΕΚΤΡΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ




Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ