▶ Η Ελλάδα και η Ιαπωνία καθιέρωσαν διπλωματικές σχέσεις το 1899. Από το 1960 υπάρχει ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο και ιαπωνική πρεσβεία στην Αθήνα από το ίδιο έτος που αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί το ιαπωνικό προξενείο το οποίο άνοιξε το 1922 και ξανάρχισε το 1956. Το προξενείο έκλεισε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1935-45). Από τότε οι δύο χώρες έχουν καλές σχέσεις σε όλους τους τομείς και συνεργάζονται στενά.
▶ Υπάρχει ελληνική κοινότητα που ζει στην Ιαπωνία περίπου 300 ατόμων. Οι περισσότεροι από αυτούς απασχολούνται από πολυεθνικές εταιρείες, αν και ορισμένοι είναι επιχειρηματίες που έχουν εγκατασταθεί εκεί σε μόνιμη βάση.
▶ Στις 31 Μαρτίου 1854 ο Μάθιου Πέρι και τα «Μαύρα Πλοία» του ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών ανάγκασαν το άνοιγμα της Ιαπωνίας προς τον έξω κόσμο με τη Σύμβαση της Καναγκάβα. Μεταγενέστερες παρόμοιες συνθήκες με τις δυτικές χώρες κατά την περίοδο Μπακουμάτσου έφεραν οικονομικές και πολιτικές κρίσεις. Η παραίτηση του σογκούν οδήγησε στον πόλεμο Μποσίν και στη δημιουργία ενός συγκεντρωτικού κράτους που ενοποιήθηκε στο πρόσωπο του αυτοκράτορα
▶ Η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας εισέβαλε σε άλλα μέρη της Κίνας το 1937, επισπεύδοντας το δεύτερο Σινοϊαπωνικό πόλεμο (1937-1945). Ο Αυτοκρατορικός Ιαπωνικός Στρατός κατέλαβε γρήγορα την πρωτεύουσα Ναντζίνγκ και διεξήγαγε τη Σφαγή της Ναντσίνγκ. Το 1940, η Αυτοκρατορία στη συνέχεια εισέβαλε στη Γαλλική Ινδοκίνα, μετά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν εμπάργκο πετρελαίου στην Ιαπωνία.[37] Τις 7 Δεκεμβρίου 1941, η Ιαπωνία επιτέθηκε στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ και κήρυξε τον πόλεμο, φέρνοντας τις ΗΠΑ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» αναγγέλλει σε όλους τους πολίτες ότι διαθέτει στην διαχείρισή της ακίνητα για την δημιουργία αυτόνομων τοπικών οργανισμών «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» και προσκαλεί τους πολίτες για την επάνδρωσή τους.