Η ΧΡΗΣΗ ΤΙΣ ΜΑΣΚΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Μια πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 159 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ηλικίας 21 έως 35 ετών διαπίστωσε ότι το 81% εμφάνισε πονοκεφάλους από τη χρήση μάσκας προσώπου (2). Μερικοί είχαν προϋπάρχοντες πονοκεφάλους που επιδεινώνονταν από τις μάσκες. Όλοι ένιωθαν ότι οι πονοκέφαλοι επηρέασαν την απόδοση της εργασίας τους.
Η μελέτη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2020, δηλαδή μετά τον κορονοϊο, γι’ αυτό και στην αρχή της μελέτης αναφέρουν ότι «Η νόσος COVID-19 είναι μια αναδυόμενη μολυσματική ασθένεια πανδημικών αναλογιών. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της
υγειονομικής περίθαλψης στη Σιγκαπούρη που εργάζονταν σε περιοχές υψηλού κινδύνου είχαν την υποχρέωση να φορούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκα προσώπου N95 και προστατευτικά γυαλιά ενώ παρακολουθούσαν ασθενείς
Δυστυχώς, κανείς δεν λέει στους ευπαθείς ηλικιωμένους και σε άτομα με πνευμονικές παθήσεις, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), εμφύσημα ή πνευμονική ίνωση, για αυτούς τους κινδύνους όταν φοράνε μάσκα προσώπου οποιουδήποτε είδους – κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση της πνευμονικής λειτουργίας. Αυτό περιλαμβάνει επίσης ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στους πνεύμονες, ειδικά με μερική εκτομή ή ακόμη και την αφαίρεση ενός ολόκληρου πνεύμονα.
Υπάρχει ένας άλλος κίνδυνος να φοράτε αυτές τις μάσκες σε καθημερινή βάση, ειδικά εάν φοριούνται για αρκετές ώρες. Όταν ένα άτομο μολυνθεί με αναπνευστικό ιό, θα αποβάλει μέρος του ιού με κάθε αναπνοή. Εάν φορούν μάσκα, ειδικά μάσκα N95 ή άλλη σφιχτά τοποθετημένη μάσκα, θα εισπνέουν συνεχώς τους εκπνεόμενους ιούς, αυξάνοντας τη συγκέντρωση του ιού στους πνεύμονες και τις ρινικές οδούς. Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που έχουν τις χειρότερες αντιδράσεις στον κορονοϊό έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις του ιού από νωρίς. Και αυτό οδηγεί στη θανατηφόρα καταιγίδα κυτοκινών.
Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο κορονοϊός μπορεί να εισέλθει στον εγκέφαλο (10). Αυτό αναφέρεται και σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior and Immunity (11). Στις περισσότερες περιπτώσεις εισέρχεται στον εγκέφαλο μέσω των οσφρητικών νεύρων, τα οποία συνδέονται απευθείας με την περιοχή του εγκεφάλου που ασχολείται με την πρόσφατη μνήμη. Φορώντας μάσκα, οι ιοί που εκπνέονται δεν θα μπορούν να διαφύγουν και θα συγκεντρωθούν στα ρινικά περάσματα, θα εισέλθουν στα οσφρητικά νεύρα και θα ταξιδέψουν στον εγκέφαλο
Σε ένα δημοσίευμα του 2017 που αναφέρεται στη χρήση μασκών για την προφύλαξη από τη ρύπανση τονίζεται ότι μπορεί να εμποδίζει κάποια από τη ρύπανση, αλλά έχει άλλες επιδράσεις αρνητικές για την υγεία (13). Συγκεκριμένα αναγράφονται τα εξής:
“Ένα άτομο που φοράει οποιοδήποτε είδος μάσκας αντιμετωπίζει αντίσταση στην αναπνοή καθώς φιλτράρει τον αέρα μέσω της συσκευής, κάνοντας τον χρήστη να δουλέψει πιο σκληρά για να εισπνεύσει από ό, τι θα έκανε χωρίς τη μάσκα. Αυτό μπορεί να έχει πολλές δυσμενείς φυσιολογικές επιπτώσεις όταν η μάσκα φοριέται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται μπορεί να παγιδευτεί στο θάλαμο της μάσκας και να εισέλθει ξανά στο σώμα κάθε φορά που εισπνέει ο χρήστης της μάσκας. Αυτό παρέχει λιγότερο οξυγόνο στο σώμα από ό, τι όταν το άτομο δεν φοράει μάσκα. «Μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη οξυγόνου, ασφυξία, προβλήματα αναπνοής και καρδιακές προσβολές», δήλωσε ο Δρ D Saha, επιστήμονας και επιπρόσθετος διευθυντής του Κεντρικού Συμβουλίου Ελέγχου Ρύπανσης. Τόνισε ότι οι μάσκες αποτελούν πιθανή πηγή βακτηρίων και ιών. «Η υγρασία από την εκπνοή μέσα στη μάσκα, όταν βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το θερμό ανθρώπινο σώμα 37 βαθμών Κελσίου, καθίσταται ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη ιών και βακτηρίων», είπε. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μικροβίων στις μάσκες και να βοηθήσει στην εξάπλωση αερομεταφερόμενων ασθενειών όπως η γρίπη”.
ΠΗΓΗ:https://mariosdimopoulos.com