ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

22 Ιουνίου 2021

Όργανο χειραγώγησης με Νόμπελ η τηλεόραση

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ψυχολογία είναι κάτι πολύ περίπλοκο, ενώ δεν είναι απλό, είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε την κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων και πώς αυτές υπονοούνται από τον εγκέφαλο. Με τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί τους τελευταίους δύο αιώνες, έγινε πολύ πιο εύκολο να κατανοήσουμε την ψυχολογία πίσω από τις κοινωνικές συμπεριφορές. Ωστόσο, μια έρευνα ξεχωρίζει από όλα αυτά.

Αυτό το πείραμα πραγματοποιήθηκε το 1890 και σχεδιάστηκε από τον Ivan Pavlov, έναν διάσημο Ρώσο Ψυχολόγο από τότε που έκανε τεράστια πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα. Πείραμα του Παβλόφ που αφορούν το σκύλο του βοήθησε να ανακαλύψει αυτό που σήμερα ονομάζουμε κλασική κλιματισμού ή εναγόμενος κλιματισμού .

Κλασική ρύθμιση

Η κλασική προετοιμασία αναφέρεται στην ικανότητα ελέγχου ή ενεργοποίησης φυσικών συμπεριφορών με ένα νέο ερέθισμα. Εδώ είναι ένα παράδειγμα που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα.

Φανταστείτε ένα άτομο να κάνει ντους με ζεστό νερό. Κάθε φορά που κάποιος «τραβά» το καζανάκι σε μια τουαλέτα στην πολυκατοικία, το νερό στο ντους γίνεται πολύ ζεστό, κάνοντας το άτομο να πηδήξει πίσω. Με την πάροδο του χρόνου, το άτομο αρχίζει να καταλαβαίνει το μοτίβο και, αυτόματα απομακρύνεται προς τα πίσω, όταν ακούει καζανάκι από κάπου στη πολυκατοικία, ακόμα και αν το νερό που βγαίνει από το ντους δεν άλλαξε θερμοκρασία.

Ο εγκέφαλος λατρεύει να δημιουργεί μοτίβα που επιτρέπουν την ανάπτυξη συνδέσεων, ενισχύοντας έτσι έναν πιο αποτελεσματικό χρόνο απόκρισης όταν αντιμετωπίζει το ίδιο ερέθισμα. Στο παραπάνω παράδειγμα, ο εγκέφαλος του ατόμου που κάνει ντους έχει αναπτύξει ένα σύστημα όπου ο εγκέφαλος προβλέπει ότι κάτι θα συμβεί με βάση ένα ρυθμισμένο ερέθισμα (ήχος από καζανάκι τουαλέτας) που συνοδεύτηκε από ένα άνευ όρων ερέθισμα (καυτό νερό).

Το πείραμα του Pavlov

Ο Pavlov πέρασε πολύ χρόνο μελετώντας το πεπτικό σύστημα των σκύλων και γιατί το γαστρικό οξύ τους, αλλάζει την οξύτητά του, με βάση τη διατροφή του σκύλου. Κατά τη διάρκεια των διαφορετικών πειραμάτων του, παρατηρώντας τη βιολογία των σκύλων, ανακάλυψε ένα ενδιαφέρον νευρικό αντανακλαστικό που είχαν τα σκυλιά, όπου θα είχαν έκκριση σάλιου, μόνο όταν, είτε όποτε έβλεπαν φαγητό, είτε όποτε το έτρωγαν.

Ο Pavlov ήθελε να εξετάσει εάν αυτό το νευρικό αντανακλαστικό θα μπορούσε να εκπαιδευτεί ώστε να προκαλείται από άλλα ερεθίσματα εκτός από τη τροφή. Ο Pavlov χρησιμοποίησε τον σκύλο του για αυτό το πείραμα, όπου ανακατεύθυνε χειρουργικά τη μείωση της σιέλου, εξωτερικά από το μάγουλο του σκύλου του, για να δει πότε παράγεται σίελος, καθώς και για να μετρήσει τι είδους ερεθίσματα θα παράγουν περισσότερο.

Μια εικόνα του Pavlov και του σκύλου του από το 1893 (Πηγή: Rare Historical Photos)

Το αντανακλαστικό διάσωσης, όπως το ονόμασε ο Pavlov, προκλήθηκε κυρίως όταν η γλώσσα του σκύλου έφτασε σε επαφή με τα τρόφιμα. Αφού το ίδιο πείραμα έγινε μερικές φορές, ο σκύλος άρχισε να μαθαίνει ένα μοτίβο και να σιαλίζει, πριν δει ή φάει το φαγητό. Αυτό προκλήθηκε από τον εγκέφαλο που προέβλεπε ότι η ίδια δράση θα συνέβαινε σε οικείες συνθήκες.

Ο Pavlov άλλαξε το πείραμα κρύβοντας το φαγητό πίσω από μια οθόνη προτού το λάβει ο σκύλος και προσθέτοντας επίσης ένα ρυθμισμένο ερέθισμα με τη μορφή ενός ήχου που έγινε από έναν μετρονόμο. Καθώς αυτό το πείραμα συνέχιζε μέρα με τη μέρα, ο εγκέφαλος του σκύλου έκανε τη σύνδεση που οδήγησε τον σκύλο να εκκρίνει σάλιο, μόνο όταν άκουγε τον ήχο από τον μετρονόμο.

Για να γίνει αυτό το πείραμα όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο, ο Pavlov άρχισε να χρησιμοποιεί διαφορετικά ερεθίσματα υπό όρους, καθώς και διαφορετικά σκυλιά και όλα παρουσίασαν τα ίδια ακριβή αποτελέσματα, δείχνοντας ότι τα νευρικά αντανακλαστικά ή η κοινωνική συμπεριφορά, μπορούν να εκπαιδευτούν για να προκαλέσουν διαφορετικά ερεθίσματα από τα φυσικά – με επανάληψη.

Ακολουθεί ένα βίντεο που δείχνει μια αναδημιουργία του πειράματος (όχι το πραγματικό υλικό).

Για πολλά χρόνια πριν από την ανακάλυψη του Pavlov, οι σύγχρονοι ψυχολόγοι αντιμετώπισαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο ως ένα απλό κουτί που θα μπορούσε να επεξεργαστεί νευρικά αντανακλαστικά και αυτόματη αντίδραση σε ερεθίσματα χωρίς να λάβει υπόψη ό,τι αυτά τα νευρικά αντανακλαστικά, μπορούν να εξατομικευτούν από τις διαφορετικές εμπειρίες που ζει κάθε άτομο και την ικανότητα του εγκεφάλου, να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν σε νέα ερεθίσματα.

«Ο εγκέφαλος πρέπει να ερευνηθεί μέσω των φυσικών αντιδράσεων του σώματος που ελέγχει» (Απόφθεγμα του Ivan Pavlov)

Μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων του, ο κόσμος έμεινε έκπληκτος την έρευνα του. Το 1904, ο Pavlov προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ψυχολογίας, όπου και τελικά του απονεμείθηκε. Ο Pavlov ανέκαθεν ήθελε να διδάξει ψυχολογία σε φημισμένα πανεπιστήμια εκτός της Ρωσίας, αλλά ο Λένιν δεν του το επέτρεψε ποτέ, καθώς οι κομμουνιστές ένιωθαν ότι ήταν πνευματική ιδιοκτησία της Ρωσίας.

Ο Pavlov πέθανε το 1936 με χιλιάδες ανθρώπους να παρευρίσκονται στην κηδεία του. Σήμερα, το έργο του Pavlov θεωρείται ως το θεμέλιο της σύγχρονης ψυχολογίας.

Vinyl album cover of music group «PAVLOV’s DOG – PAMPERED MENTAL»

Οργανο χειραγώγησης βεβαίως είναι η τηλεόραση!

Επειδή κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν και να πιστέψουν το πώς επικρατεί αυτή η υποτακτική συμπεριφορά των πολλών, υπάρχει εξήγηση!

Ο Παβλόφ στα τέλη του προ-προηγούμενου αιώνα, ασχολούνταν με το πεπτικό σύστημα των σκύλων. Κάποια στιγμή παρατήρησε πως οι βοηθοί του, που φορούσαν άσπρες στολές και τάιζαν τα σκυλιά (πειραματόζωα), φορώντας μόνο τις στολές τους, έβλεπε τα σκυλιά να εκκρίνουν σάλιο γιατί είχαν συνδέσει τις στολές με το φαγητό!

Έτσι ξεκίνησε το πείραμα του και χρησιμοποίησε ήχο ενός κουδουνιού, κάθε φορά που τα τάιζαν. Παρατήρησε λοιπόν πως μόνο με τον ήχο ο σκύλος έκκρινε σάλιο!

Το πείραμα συνεχίστηκε και άρχισε να αλλάζει το πρόγραμμα. Έδινε φαγητό χωρίς κουδούνι, μετά χτύπαγε το κουδούνι χωρίς φαγητό κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν ο σκύλος πλέον να μείνει απαθής κ να μην ξέρει πως να αντιδράσει!

Τα αποτελέσματα λοιπόν αυτά τα πήραν οι συνεχιστές του και παρατήρησαν πως λειτουργούν και στον άνθρωπο, φέρνοντας την επανάσταση στην ψυχολογία και το πώς λειτουργούν τα εξαρτημένα αντανακλαστικά!

Αυτό που βλέπουμε λοιπόν να συμβαίνει σήμερα είναι αποτέλεσμα αυτού του πειράματος και όργανο βεβαίως είναι η τηλεόραση!

Τα κουδούνια αντικαταστάθηκαν με ειδήσεις, υπερπληροφορηση για την ακρίβεια σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση. Ο κόσμος κατάντησε σαν το σκυλί στο τελευταίο στάδιο του πειράματος.

Είναι ανίκανος πλέον να αντιδράσει,γιατί δεν ξέρει το πότε. Οι πληροφορίες πέφτουν καθημερινά.

Δεν αναλύω άλλο, εξάλλου όλα πλέον είναι διαθέσιμα στο ίντερνετ και όπως πάντα, προτρέπω ανθρώπους να ερευνούν.

Από τον Giannis Kaponis

ΠΗΓΕΣ:



ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΗ:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΑΚΕΤΑ: ℗ 2021 - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...

Η «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» αναγγέλλει σε όλους τους πολίτες ότι διαθέτει στην διαχείρισή της ακίνητα για την δημιουργία αυτόνομων τοπικών οργανισμών «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» και προσκαλεί τους πολίτες για την επάνδρωσή τους.

















 

YouTube – Channel: EN NEA – WEB TV


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:







"Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙ - ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ"

Ε.ΣΥ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΑΣ

Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

18:00 ΜΕ 21:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΗΡΩΩΝ 43 | ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΤΚ 14231

!!! Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Ε.ΣΥ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (ΑΤΤΙΚΗΣ) - ΚΑΝΕ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΜΠΙΩΝ - + ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ-ΤΟΠΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Ε.ΣΥ. ΣΕ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. (ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ: christos.kyr.d@gmail.com)


ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ E-mail: 

esyneasionias@gmail.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

210 3009278 | 697 263 5770 (ΠΡΟΕΔΡΟΣ) 
697 174 0878 (ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ)

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:



ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ⬇️

ΕΝ ΝΕΑ - ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: QR CODES ΗΛΕΚΤΡΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ




Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ