Τώρα… θα σας προϊδεάσω για κάτι βαρύ, διότι το γνωρίζουμε όλοι, τι φρικαλεότητες συνέβησαν από πλευράς των Ισπανών και των Πορτογάλων, όταν κατέκτησαν αυτή τη γη (Αμερική). Θεωρείται η μεγαλύτερη φρίκη στην Ιστορία της Ανθρωπότητας!
Απομαγνητοφώνηση βίντεο: Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο – Μάθημα 9ο: «Χριστιανισμός (Β΄μέρος)» | Ευθυμίου Δ. Μαρία | 18 Ιανουαρίου 2016
…Μέχρι το 1.500 μ.Χ. η ανθρωπότητα έχει καταγράψει τη σφαγή πόλεων, τη σφαγή πληθυσμών, τη σφαγή χωρών… Τη σφαγή μιας ηπείρου δεν την είχε καταγράψει, ήρθε η ώρα να συμβεί και αυτό, εκεί γύρω στο 1.500 μ.Χ.
Γιατί σας τα λέω αυτά; Διότι όταν έφτασαν οι Ισπανοί και προέβησαν σε αυτές τους τις δράσεις (επειδή κατηγορήθηκαν, όταν μαθεύτηκαν μετά από δεκαετίες, οι φρικαλεότητές τους, δικαιολογήθηκαν λέγοντας ό,τι «Οι άνθρωποι αυτοί εκεί είναι τέρατα! Δεν είναι άνθρωποι, και τούτο διότι, δικαιολογήθηκαν – δε χρειάστηκε δηλαδή να δικαιολογηθούν, απλώς είπαν ότι αυτοί εδώ είναι τέρατα – διότι τρώνε ανθρώπους και γιατί θυσιάζουν ζωντανούς ανθρώπους).
Αυτό συνέβαινε! Δηλαδή, στο πολιτισμό των Αζτέκων και των Ίνκας που βρήκαν (εδώ όπως σας είπα οι Αζτέκοι στη περιοχή του Μεξικού, οι Ίνκας στη περιοχή του σημερινού Περού), πράγματι η θρησκεία των ανθρώπων εκεί, ήταν η λατρεία του Ήλιου και διαφόρων θεοτήτων της φύσεως, ο ανώτατος θεός ήταν ο Ήλιος, και σύμφωνα με αυτούς τους πολιτισμούς, σε εκείνες τις περιοχές – όχι σε όλη την Αμερική – στις δύο περιοχές που σας είπα… για να ανατείλει ο Ήλιος κάθε μέρα, πρέπει να προσφερθεί, στον Ήλιο, να επιδειχθεί στον Ήλιο, μια καρδιά, παλώμενη, ανθρώπου. Έτσι, οι ναοί των Αζτέκων και των Ίνκας, που είναι πυραμιδοειδείς, είναι πυραμίδες κυριολεκτικά, με βαθμίδες ολόγυρα (*κλιμακωτές), έχουν από ένα σημείο, σκάλα για να ανέβεις, αλλά αυτό που βλέπεις από μπροστά, είναι για να γίνεται μαλακότερο το κρέας, καθώς το πετούσε ο θύτης (*Ιερέας), κάθε μέρα, έπρεπε να γίνεται από μία ανθρωποθυσία (αυτές οι περιοχές είναι οι πιο ανθρωποθυσιαστικές περιοχές στον κόσμο) και σας θυμίζω ξανά αυτούς τους ναούς, είναι έτσι αυτοί οι πυραμιδοειδείς ναοί με τις βαθμίδες, επάνω είναι το σημείο στο οποίο γίνονταν η θυσία, έπρεπε να είναι ζωντανός ο άνθρωπος, την ώρα που του έβγαζαν τη καρδιά, δηλ. 6 έξι άνθρωποι τον κρατούσανε και με ένα μαχαίρι, από πέτρα, γιατί δεν είχανε σίδηρο, του σκίζανε το στέρνο, έβγαζαν τη καρδιά και την δείχνανε στον Ήλιο, για να ηρεμήσει και να επανέλθει την άλλη μέρα.
Και αμέσως, ο θύτης, ο ιερέας, έσπρωχνε τη σορό, να πέσει σε αυτά τα σκαλοπάτια, τα οποία είναι καμωμένα έτσι – αν τα έχετε δει – δεν είναι σκαλοπάτια για να βάζεις το πόδι σου, είναι ρηχά, για να μη σκαλώνει η σορός και να πέφτει (*κατρακυλά) κάτω, όπου τη παραλάμβανε εκείνος στον οποίο ανήκε το βραδινό γεύμα.
[Ερώτηση από το κοινό: – Πως επέλεγαν τους ανθρώπους που προόριζαν σε θυσία, στη τύχη, έναν άνδρα από το χωριό;
– Έχει μεγάλη σημασία αυτό που θα σας πω, διότι ήταν συνήθως αιχμάλωτοι από επιθέσεις που έκαναν, και έχει μια σημασία για τα τεκταινόμενα διότι – θα τα πούμε και όταν έρθει η ώρα τους – οι Κονκισταδόρες βοηθήθηκαν από την κατάλυψη αυτών των πολυάνθρωπων περιοχών, διότι φυλές οι οποίες ήταν θύματα για θυσίες, συνέπραξαν με τους Ισπανούς, εναντίων των (*τυράννων τους) – καταλαβαίνετε εδώ είναι περίπλοκο το πράμα, πράγματι έτσι συνέβενε, αυτό συνέβενε. Επομένως ηταν μια πολύ βαριά εικόνα όταν την έβλεπες, κατά τα άλλα ήταν σπουδαίοι πολιτισμοί, σε άλλα επίπεδα, θα μιλήσουμε για αυτούς μια άλλη στιγμή… των Αζτέκων και των Ίνκας τώρα μιλάμε, από εκεί και πέρα υπήρχαν ένα σωρό άλλοι μικρότεροι πολιτισμοί, δευτερότεροι κλπ, που ήταν απλούστατοι, δεν είχαν καν τίποτα από αυτά… όλα τα είχε ο μπαχτσές, μάλιστα]…
Το λέω αυτό, διότι τώρα… Να τους βγάλουμε από τα πλοία τώρα τους Κονκισταδόρες; Ήρθε η ώρα, τους έχουμε σταματήσει εκει πέρα στα πλοία, ώρα να τους κατεβάσουμε! (*προφορικά η Ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, χρησιμοποιεί και σε αυτό το σημείο, τον απλοϊκό ιδιαίτερο τρόπο της, να εξιστορεί γεγονότα και καταστάσεις).
Αυτοί τώρα κατέβηκαν από τα πλοία, με τα άλογά τους και με τα όπλα τους, διέθεταν όπως σας είπα, όπλα, όπλα με πυρίτιδα, κανόνια κτλπ, οι κάτοικοι της Αμερικής, δεν είχαν… τα όπλα τους ήταν ξύλινα και πέτρινα! Αιχμηρά μεν, αλλά μέχρι εκεί έφτανε το πράμα. Και ένας από τους λόγους που παγηδεύθηκαν σε αυτή την ιστορία, οι μεγάλοι πολιτισμοί, οι Αζτέκοι και οι Ίνκας, με – αναλογικά πολύ μεγάλη ευκολία, στα χέρια των Κονκισταδόρες, των Ισπανών, είναι ότι ειπήρχε μια προφυτεία που κυκλοφορούσε εκεί πέρα στη Κεντρική Αμερική, που έλεγε ότι θα έρθουν κάποια πλάσματα πολύ μεγάλα, πολύ ψηλά κλπ, κλπ και νόμιζαν ότι ήταν θεοί!!! Στην αρχή δηλ. δεν κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται και δεν αντιμετώπισαν (*με επιφυλακτικότητα και αυτοπροστασία ως κοινωνίες), με άμυνα, δεν προετοιμάστηκαν για αυτό που επρόκειτο να γίνει, ήταν (*εύκολη λεία στα χέρια και τη βούληση του κατακτητή εχθρού) ήταν ακόμη ένας λόγος που διευκόλυνε τη κατάκτηση αυτής της ηπείρου, από τους Ισπανούς. Επαναλαμβάνω, ότι οι Ισπανοί, κατέκτησαν αυτό το κομμάτι… (*δείχνει με laser-pointer στο χάρτη, τις περιοχές – δες τη διαγράμμιση στον παρακάτω χάρτη: από λίγο περισσότερο από πάνω του Μεξικό και έως κάτω στη Παραγουάη) όχι από το Μεξικό και πάνω.
Εκεί ήταν η περιοχή στην οποία έδρασαν οι… (*Ισπανοί), οι αρχηγοί τους αυτής της κατάκτησης, είναι ο Πιζάρο και ο Κορτές, οι οποίοι συνέτριψαν οι δυο τους, ο ένας στο Μεξικό, ο άλλος στη περιοχή του Περού, δηλ. συνέτριψαν τους πιο δύσκολους αντιπάλους, αν συνέτριβες αυτούς μετά ήταν εύκολο να συντρίψεις και τους υπόλοιπους διότι ήτανε ελάσσονες, μικρές φυλές που μπορούσες να τις συντρίψεις… μάλιστα.
Αυτοί λοιπόν, έφτασαν – κινήθηκαν στο Μεξικό και σε αυτή την ζώνη (*Εκουαδόρ, Κολομβία, Βενεζουέλα και Γρενάδα) και την κατέκτησαν. Την κατέκτησαν με μια βία, ανήκουστη! Η οποία συνδυάστηκε, και με μια επιθυμία να μεταστραφεί ο όποιος πληθυσμός, στη σωστή θρησκεία, που είναι ο Χριστιανισμός.
Να σας περιγράψω, λίγο, να σας διαβάσω από πηγές της εποχής… Οι Κουνκισταδόρες, βρέθηκαν σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, διότι στην ουσία, έβλεπαν, είχαν μια αγωνία βέβαια, δεν ήξεραν ακριβώς σε τί σημείο της Ινδίας (!*) ήρθαν, είχαν και αυτοί τις ανασφάλειές τους, – Που είμαι ακριβώς, τί είναι εδώ πού βρίσκομαι; Τι θα βρω μετά;
Ίσως αυτό εξηγεί και τη μεγάλη έκταση βίας την οποία εφάρμοσαν, όμως αυτή η βία συνδυάστηκε με την βίαιη επιβολή του Χριστιανισμού, και συνδυάστηκε επίσης με αλλεπάληλες αποστολές – ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα έστελναν και άλλους και άλλους Κονκισταδόρες, όχι μόνο Κονκισταδόρες αλλά και μοναχούς, διάφορους ιεραποστόλους, δομηνικανούς για να πίσουν τους ντόπιους στη σωστή κατέυθυνση, στη σωστή θρησκεία.
Ένας από αυτούς, ένας δομηνικανός ιεραπόστολος ο Μπαρτολομέο Ντε Λάς Κάζας (βίντεο μαρκ: 51:50) και όχι μόνο αυτός, αλλά αυτός είναι ο πιο γνωστός, έμεινε άναυδος από το βαθμό της βίας που εφαρμόζονταν στους γηγενείς κατοίκους από τη πλευρά των Κονκισταδόρων, των κατακτιτών και έγραψε γράμματα στον Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα λέγοντας:
Ο Λας Κάζας μας γράφει:
• Περισσότερα από τον Μπαρτολομέο Ντε Λάς Κάζας εδώ…
Άλλη μία περιγραφή, από την Κούβα, στην οποία μας περιγράφεται η αγωνία των ανθρώπων (*γηγενών) που έμαθαν πλέον τις αγριότητες που κάνουν οι Κονκισταδόρες και μας περιγράφει για έναν αρχηγό μιας περιοχής του νησιού, κασίκ (κασίκ είναι όρος, *ιδιότητα – άρχοντας), ο οποίος μιλάει στους τρομοκρατημένους Κουβανούς, για την πιθανότητα έλευσης των χριστιανών, και τους λέει:
“- Θα γνωρίζετε ήδη που λέγεται ότι οι χριστιανοί καταφθάνουν, και έχετε εμπειρία για το τι έχουν κάνει στον έναν ή στον άλλον άρχοντα, στον πληθυσμό της Αϊτής (που είναι η Ισπανιόλα). Το ίδιο έρχονται να κάνουν και εδώ. Ξέρετε γιατί το κάνουν;” Απάντησαν: “Όχι, αλλά γνωρίζουμε την σκληρή και απάνθρωπη φύση τους”. Και εκείνος είπε: Δεν οφείλεται μόνο σ’ αυτό, μα και γιατί έχουν έναν θεό, που θαυμάζουν και λατρεύουν πολύ, και που για να τον αποκτήσουν από εμάς προσπαθούν να μας υποδουλώσουν και να μας σκοτώσουν”.
Είχε μαζί του ένα μικρό πουγκί γεμάτο από χρυσά νομίσματα και κοσμήματα, και είπε: “Ορίστε, εδώ βλέπετε τον θεό των χριστιανών. Ας τον τιμήσουμε, αν θέλετε, με areitos (αρέιτος-που είναι χοροί και τραγούδια) και ίσως τον ευχαριστήσουμε και διατάξει αυτούς να μην μας κάνουν κακό.” Όλοι φώναξαν: “Εντάξει, ας γίνει έτσι”. Χόρεψαν μπροστά από το χρυσάφι μέχρι να κουραστούν, και μετά ο κασίκ (άρχοντας) Χατουέυ είπε: “Βλέπετε, όπως και να πάνε τα πράγματα, αν τον κρατήσουμε θα καταλήξουμε να μας σκοτώσουν για να μας τον πάρουν: Ας τον πετάξουμε στο ποτάμι”.
Αυτός ο κασίκ και άρχοντας πάντα ξέφευγε από τους χριστιανούς, όταν αυτοί έφτασαν στο νησί της Κούβας, γιατί τους γνώριζε καλά, και αμυνόταν όταν τους συναντούσε, μα στο τέλος τον πιάσανε. Και μόνο επειδή ξέφευγε από ανθρώπους τόσο άδικους και σκληρούς και αμυνόταν από αυτούς που θέλανε να τον σκοτώσουν ή να τον βασανίσουν μέχρι θανάτου, μαζί με τον λαό του και την οικογένειά του, διέταξαν να τον κάψουν ζωντανό.
Δεμένος πια σε πάσσαλο, ένας φραγκισκανός ιερωμένος, ένας άγιος άνθρωπος που βρισκόταν εκεί, του έλεγε ορισμένα πράγματα για τον Θεό και για την πίστη μας (για την οποία ο ίδιος ποτέ δεν είχε ακούσει) σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που οι δήμιοι του τού είχαν παραχωρήσει. Και αν ήθελε να πιστέψει σε αυτά που του έλεγε, θα πήγαινε στον παράδεισο και στην αιώνια ανάπαυση, αλλιώς θα έπρεπε να πάει στην κόλαση να υποστεί αιώνια μαρτύρια.
Ο άρχοντας σκέφτηκε λίγο και ρώτησε αν υπάρχουν χριστιανοί που πάνε στον παράδεισο. Ο ιερωμένος του απάντησε ναι, μα πηγαίνανε εκεί μόνο όσοι ήτανε καλοί. Τότε ο κασίκ, χωρίς να διστάσει, είπε ότι δεν ήθελε να πάει εκεί, προτιμούσε να πάει στην κόλαση για να μην βλέπει και να μην βρίσκεται μαζί με τόσο άγριους ανθρώπους. Αυτή είναι η φήμη και η τιμή που ο Θεός και η πίστη μας κέρδισαν εξαιτίας των χριστιανών που πήγαν στις Ινδίες».
Μάλιστα…
Επομένως εδώ υπήρξε μεγάλη βία, είναι αναμφισβήτητη αυτή η βία, τη ξέρουμε από πολλές πηγές, σφαγιάσθηκαν μεγάλος αριθμός ατόμων, μετεστράφησαν πολλοί στη χριστιανική πίστη. Επίσης πέθαναν πολλοί, ε… η Αμερικανική ήπειρος, δηλαδή αυτό το κομμάτι της ηπείρου (*οι γεωγραφικές περιοχές που σας δίδω και παραπάνω – Από το Μεξικό και κάτω), έχασε πολλούς κατοίκους, εκτός από τις σφαγές και από τις αρρώστιες, διότι οι Ισπανοί, έφεραν μαζί τους αρρώστιες της Ευρώπης που ήταν άγνωστες στην Αμερική, όπως εισέπραξαν και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι αρρώστιες που υπήρχαν στην Αμερική και ήταν άγνωστες στην Ευρώποη. Η γρύπη δηλαδή, κατέστρεψε πολλούς κατοίκους στην Αμερική, χιλιάδες πέθαναν από γρύπη, από ευλογιά που τα έφεραν οι Ευρωπαίοι και αντιστρόφος οι Ευρωπαίοι πήρανε – επειδή βίαζαν κιόλας – αρρώστιες (*νοσήματα) μεταδιδόμενες σεξουαλικά, βλεννόρροια και σύφιλη – η σύφιλη έχει ενδιαφέρον… Η σύφιλη έρχεται στην Ευρώπη, διαδίδεται πρώτα στην Ισπανία βεβαίως, βεβαίως, διότι οι φορείς ήτανε Ισπανοί, και έχει ενδιαφέρον διότι πρώτη έφτασε η σύφιλη στη Κίνα και έπειτα το καλαμπόκι, δηλαδή «λόγω επιδόσεων» αυτές οι ασθένειες έφθασαν πιο γρήγορα απ’ ότι το καλαμπόκι που ήταν ένα σπουδαίο τρόφιμο. Εν πάση περιπτώσει…
Έτσι οι Ισπανοί, κατέκτησαν αυτή την ήπειρο, συνέτριψαν τους πολιτισμούς που βρήκαν, μετέστρεψαν τους ντόπιους πληθυσμούς στο Χριστιανισμό και έλεγξαν όλη αυτή τη περιοχή που είχαν κατακτήσει. Κύριος στόχος τους ήταν η εξαγωγή χρυσού και αργύρου, διότι όπως σας είπα, για κακή τύχη αυτών των ανθρώπων (*Αζτέκων, Ίνκας και λοιπών γηγενών) ο χρυσός και ο άργυρος ήταν κοινό μέταλλο, το είχε ο καθένας σε μικρές ποσότητες, στα δε παλάτια των βασιλέων είχαν τεράστιες ποσότητες χρυσού και αργύρου, οι Ισπανοί για δυο 2 περίπου αιώνες, το μόνο που έκαναν, ήταν να εξάγουν χρυσό και χρυσό και χρυσό και χρυσό, από την Λατινική Αμερική, σε σημείο που τα καράβια τους πνήγονταν στον Ατλαντικό και, σήμερα υπάρχουνε – θα γνωρίζετε – άτομα τα οποία ψάχνουν τον Ατλαντικό με διάφορα μηχανίματα, να εντοπίζουν τα βυθισμένα ισπανικά καράβια, διότι αν εντοπίσεις ένα τέτοιο καράβι τότε το 80% του φορτίου του είναι δικό σου και το 20% το αποδίδεις – δε ξέρω σε ποια κυβέρνηση – οπότε αν θέλετε και εσείς, πάτε στον Ατλαντικό Ωκεανό – λέω τώρα μήπως είναι μια λύση, όλοι μαζί 10 εκ. άνθρωποι να στραφούμε εκεί πέρα στον Ατλαντικό, μήπως βρούμε κανά δυο τέτοια πλοία και το λύσουμε το ζήτημα μας, δηλαδή..! –
Εεε σε αυτή την διαδρομή που κινούνταν τα Ισπανικά πλοία, εκατοντάδες πλοία, βαρυφορτωμένα από χρυσό, έχουνε πνηγεί και έχει ένδιαφέρον ότι ήταν τόσο πολύ το χρυσάφι, που έστελναν οι Ισπανοί προς την Ευρώπη, ο θρόνος, ο θρόνος, “μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι” δηλαδή σε κάνει χαζό ο θεός αν θέλει να σε καταστρέψει… Έφερναν τόσο πολύ χρυσάφι στην Ευρώπη, γέμισε η Ισπανία με χρυσάφι, οι ναοι τους, τα μοναστήρια τους, κτίσανε καταπληκτικά παλάτια, μοναστήρια με χρυσά πόμολα. Οι εκκλησίες τους δεν είχαν επίχρυσα τέμπλα! Ήταν μασίφ το χρυσό, αν πάτε στη Σεβίλλη, ο καθεδρικός στη Σεβίλλη έχει ένα τέμπλο από πάνω μέχρι κάτω, μασίφ χρυσό! Είναι το χρυσάφι που έφερναν με τα καράβια από την Αμερική, και ήταν τόσο πολλά τα χρήματα, ο χρυσός, που έπεσε η τιμή του, δε χρειάζεται να είσαι αστέρι, να έχεις τελειώσει τι να πω, την οικονομική σχολή για να ξέρεις ό,τι – ότι είναι πολύ, χάνει την αξία του, όλα θέλουν ένα μέτρο για να έχουν αξία, λοιπόν, ήρθε τόσο πολύ χρυσάφι στην Ευρώπη που έπεσαι η τιμή του χρυσού δραματικά, με αποτέλεσμα στον 16ο αιώνα στην Ευρώπη να υπάρξει μια οικονομική κρίση από εδώ μέχρι τον ουρανό, έσπασαν οι τιμές όλων των νομισμάτων και, φυσικά και η Ισπανία βλάπτηκε, διότι στηρίζονταν στο χρυσό, αλλά είχε τόσο χρυσό που δεν την έννοιαζε και, εδώ είναι η εκδίκηση της γυφτιάς, διότι ήρθε τόσο πολύ χρυσάφι στην Ευρώπη από τους Ισπανούς, που έπεσαι η τιμή του χρυσού και τί ισορρόπησε την αγορά;;; Τα μπαχαρικά που έφερναν αυτα τα «βλαχαδερά» οι Πορτογάλοι, από την Ασία! Δηλαδή και πάλι οι Πορτογάλοι βγήκαν από πάνω, διότι έφερναν μπαχαρικά, οι άλλοι έφερναν χρυσό και ασύμι και το φέρνανε σε τέτοιες ποσότητες, που το πράμα έσπασε! Έσπασε την αγορά και την οικονομία.
• Τέλος απομαγνητοφώνησης σε αυτό το σημείο, λόγω θεματολογίας του άρθρου.
(!*) Ο Χριστόφορος Κολόμβος, εξέθεσε τα σχέδια του στους βασιλείς Φερδινάνδο της Αραγωνίας και Ισαβέλλας Α΄ της Καστίλης, των οποίων ο γάμος είχε άτυπα «ενώσει» τη μέχρι τότε γεωγραφικά μόνο νοούμενη Ισπανία… τη πρότασή του για νέες, συντομότερες για την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή ήπειρο, θαλάσσιες λεωφόρους προς τις Ινδίες (όπου το εμπορικό ενδιαφέρον ήκμαζε και θα άκμαζε για πολλούς αιώνες μετά), κατευθηνόμενος προς νότειο-δυτικά, ανακάλυψε την ήπειρο η οποία σήμερα ονομάζεται Αμερική, αλλά για πολλούς αιώνες, πίστευαν, ότι προσέγγιζαν την Ινδία, από άλλο δρόμο. Τότε δεν είχαν χάρτες. Έτσι τους γηγενείς, αυτόχθονες ιθαγενείς εκεί τους αποκαλούσανε Ινδούς – στην Αγγλική γλώσσα Ινδός και Ινδιάνος μοιράζονται την ίδια λέξη: Indian όπου και έμεινε ως όρος ακόμη και στον 20ο και 21ο αι. στις μέρες μας – ενώ στην Ελληνική γλώσσα, καταλαβαίνουμε ότι με τον όρο Ινδός εννοούμε τους γηγενείς ιθαγενείς της Ινδίας, ενώ με τον όρο Ινδιάνος εννοούμε τους γηγενείς ιθαγενείς (όσες φυλές διασώθηκαν δηλαδή) της Αμερικανικής ηπείρου. Η ονομασία Ινδιάνοι, επικράτησε αργότερα για όλους τους γηγενείς της Αμερικής. Εξού και η πολύ παλιά “Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών (1600 – 1874)” …ενώ ως Δυτική προσέγγιση διά θαλάσσης της Ινδίας, εθεωρείτο για αρκετούς αιώνες, η Κολομβία και η Αμερική που «ανακάλυψαν» οι Χριστόφορος Κολόμβος και Αμέριγκο Βεσπούτσι.
• Διαβάστε ακόμη: Τι είδε ο Βαρθολομαίος Ντε Λας Κάζας; “Σύντομη ανασκόπηση της καταστροφής των Ινδιών”
Σχετικά άρθρα:
• Όταν Ολλανδοί έμποροι αγόραζαν το Μανχάταν για 24 δολάρια από τους Ινδιάνους
• ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ – ΙΝ ΔΙΑ ΝΟΥΣ- ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΟΥ Ο ΔΙΑΣ
• ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΚΙ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ (ΜΕΡΟΣ 2ο )
• ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ; (ΜΕΡΟΣ 3ο)
• ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ «ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ! (ΜΕΡΟΣ 4ο )
• Ο ΚΟΛΟΜΒΟΣ – Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ (ΜΕΡΟΣ 5ο)
• ΑΠΟ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΟΣ , ΝΑΥΑΡΧΟΣ – ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ – Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ (ΜΕΡΟΣ 6 )
• Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΚΑΙ Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ (ΜΕΡΟΣ 7)
• ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ (ΜΕΡΟΣ 8)
Πηγές:
• Βιντεο: Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο – Μάθημα 9ο: «Χριστιανισμός (Β΄μέρος)» | Ευθυμίου Δ. Μαρία | 18 Ιανουαρίου 2016
• Απομαγνητοφώνηση βίντεο & βοηθητικές σημειώσεις * – (!*) | Μακέτα βασικής φωτο. | χαρτοδιαγράμμιση: Χρήστος Κυριακόπουλος
• OSTRIA-Blog | Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΤΕ ΛΑΣ ΚΑΖΑΣ
• Η Μαρία Ευθυμίου (Λάρισα, 1955) είναι Ελληνίδα ιστορικός και καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, επιμελήτρια και συνεργάτης συλλογικών έργων και αρθρογράφος στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα. Βραβευμένη με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας.
ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΑΚΕΤΑ: ℗ 2021 - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ. |
Η «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» αναγγέλλει σε όλους τους πολίτες ότι διαθέτει στην διαχείρισή της ακίνητα για την δημιουργία αυτόνομων τοπικών οργανισμών «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» και προσκαλεί τους πολίτες για την επάνδρωσή τους.
YouTube – Channel: EN NEA – WEB TV
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: