ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

11 Οκτωβρίου 2022

Cenote Suytun: Η μαγεία μιας μαγεμένης σπηλιάς


Το σπήλαιο-κενώτο Suytun, κοντά στο Βαγιαδολίδ, στη χερσόνησο Γιουκατάν, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σε όλο το Μεξικό. Το μέρος αποτελείται από μια σπηλιά όπου το φως του ήλιου εισέρχεται από μια μικρή τρύπα. Όταν συμβαίνει αυτό, το σπήλαιο φωτίζεται με τρόπο που του δίνει ιδιαίτερη μαγεία.


Αν και μίλησα ήδη για αυτό το σπήλαιο-κενότης σε ένα άλλο άρθρο, Top Valladolid Cenotes, πολλοί ήταν εκείνοι οι αναγνώστες, που έσπευσαν να με ρωτήσουν για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά. Ορίστε λοιπόν, εδώ είμαστε...


Όπως ίσως γνωρίζετε, η χερσόνησος Γιουκατάν είναι ευλογημένη με πολλά φυσικά θαύματα, συμπεριλαμβανομένων των παραλιών της, των γαλαζοπράσινων νερών της Καραϊβικής Θάλασσας και των κενώτα-σπηλαίων της που κρύβονται στη ζούγκλα.

Ένα από αυτά, φυσικά, είναι το σπήλαιο Suytun !

Αν δεν έχετε ξανακούσει για σπήλαια-κενώτα, πρόκειται για όμορφες φυσικές «πισίνες» όπου η μαγεία αναμειγνύεται με τη φύση για να δημιουργήσει μια από τις πιο μυστηριώδεις και συμβολικές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χερσόνησο Γιουκατάν.

Σύμφωνα με την ιστορία, τα κενώτα σχηματίστηκαν πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας μετεωρίτης χτύπησε το Chicxulub, στη χερσόνησο Yucatan.

Τεχνικά, είναι πηγάδια νερού, μερικά από αυτά πολύ βαθιά, που τροφοδοτούνται από ρεύματα ποταμών και φιλτράρισμα βροχής, γι' αυτό και τα νερά τους τείνουν να είναι αρκετά κρύα.

Τα κενώτα είναι γνωστά με αυτό το όνομα λόγω της λέξης Dz'onot, που στα Μάγια σημαίνει «σπήλαιο με νερό».

Θεωρητικά, μεγάλες, βαθιές κοιλότητες σχηματίστηκαν κάτω από τη γη με την πτώση του μετεωρίτη.

Στη συνέχεια, αυτές οι κοιλότητες πλημμύρισαν, προκαλώντας τη γέννηση του κενώτο.

Τύποι Κενώτα:

όνομα cenote
Μια άλλη άποψη του Κενώτο Suytun – Πηγή: Simon Dannhauer / shutterstock.com

Τα σπήλαια κενώτα είναι τα νεότερα και, γενικά, τα πιο περιζήτητα από τους χιλιάδες τουρίστες που ταξιδεύουν στη διαδρομή του Γιουκατάν χρόνο με το χρόνο.

Χαρακτηρίζονται από το ότι έχουν μεγάλους καθρέφτες νερού (σμαραγδί ή μπλε, ανάλογα με το αν ο ήλιος το φωτίζει ή όχι) μέσα σε ένα σπήλαιο.

Για το λόγο αυτό, ο πολιτισμός των Μάγια επέλεξε να πραγματοποιήσει μερικές από τις τελετές τους σε αυτά τα φυσικά περιβάλλοντα.

Οι ημι-ανοιχτοί κενοί έχουν μόνο ένα εκτεθειμένο μέρος και είναι νεότεροι από τους κενούς σπηλαίων. Μερικές φορές συνδέονται με άλλα κενώτα και έχουν όμορφα κρυστάλλινα νερά.

Και τέλος, τα ανοιχτά cenotes-κενώτα, τα παλαιότερα όλων, βρίσκονται εξ ολοκλήρου στο ύπαιθρο.

Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το Sacred Cenote (Μυστικό Κενώτο της*) of Chichen Itza.

Γιατί τα Κενώτα ήταν σημαντικά για τους Μάγια;

Οι Μάγια είχαν μια βαθιά σχέση με αυτά τα μέρη.

Από τη μία πλευρά, αντιπροσώπευαν την κύρια πηγή νερού τους. και από την άλλη γιατί τους θεωρούσαν την πύλη του κάτω κόσμου.

Σε ορισμένα κενό, χρυσός, νεφρίτης, χαλκός και άλλα αντικείμενα που πρόσφεραν οι Μάγια στους θεούς τους έχουν βρεθεί ακόμη και σε διαφορετικές καταδυτικές αποστολές.

Μπορείτε να κολυμπήσετε στο Suytun Κενώτο;

όνομα cenote
Είσοδος στο ισόγειο στο Cenote Suytun – Πηγή: Miroslaw Skorka / shutterstock.com

Ναί! Το Κενώτο Suytun είναι ένα από τα καλύτερα κενό για κολύμπι λόγω του κρυστάλλινου χρώματος του νερού και των αρχαίων σταλακτιτών που κρέμονται από την οροφή, μια θέα που αναμφίβολα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη σας.

Μόλις φτάσετε στην τοποθεσία κενώτο, πρέπει να κατεβείτε μερικά πέτρινα σκαλοπάτια (απλώς να είστε προσεκτικοί γιατί είναι λίγο ολισθηροί) για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό το σπήλαιο κολοσσιαίων διαστάσεων.

Μέρα με τη μέρα, εκατοντάδες τουρίστες έρχονται να ζήσουν τη μαγεία του.

Αυτό το κενώτο είναι ρηχά νερά (5 μέτρα στο βαθύτερο σημείο του), επομένως δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να γνωρίζετε τίποτα για να μπείτε σε αυτό (αυτό το κάνει ιδανικό μέρος για να επισκεφθείτε με την οικογένεια) .

Επίσης είναι υποχρεωτική η είσοδος στο νερό με σωσίβιο.

Θυμηθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι αρκετά κρύα, όπως στα περισσότερα κενώτα, αλλά θα αξίζει τη βουτιά αν τολμήσετε.

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτείτε το Κενώτο Suytun;

Το κενώτο διαθέτει τεχνητό φωτισμό για να μπορείτε να το επισκεφτείτε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ωστόσο, προτείνω να πάτε μεταξύ 12 και 2 μ.μ. όταν το φως του ήλιου εισέρχεται από την τρύπα και φωτίζει το μέρος.

Τότε είναι που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω από την πέτρινη εξέδρα και όταν όλοι φτάνουν με σκοπό να βγάλουν μια φωτογραφία σε οποιοδήποτε σημείο λουσμένο από το φως.

Ωστόσο, εάν το απόρρητο είναι το θέμα σας, θα πρέπει να απολαύσετε το κενώτο άλλες ώρες, ιδανικά τις πρώτες πρωινές ώρες πριν φτάσουν όλοι εκεί.

Από εκεί μπορείτε να πάτε για κολύμπι, αλλά, καθώς δεν είναι αρκετά βαθιά, δεν είναι δυνατό να εξασκηθείτε στην αυτόνομη κατάδυση.

Για τη διευκόλυνσή σας, μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε μία από τις καμπίνες που συνδέονται με το κενώτο μέσω ενός μονοπατιού.

Εάν νοικιάσετε ένα από αυτά, θα έχετε πρόσβαση στην πισίνα και στο εστιατόριο του θέρετρου και μπορείτε να επισκεφτείτε το κενώτο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ο χώρος έχει ένα μικρό μουσείο όπου εκτίθενται κομμάτια του πολιτισμού των Μάγια που βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο.

Λάβετε υπόψη ότι το νερό στα κενό είναι πολύ ευαίσθητο και μολύνεται εύκολα, επομένως αποφύγετε τη χρήση λοσιόν σώματος, αντηλιακού ή αντικουνουπικά.

Επιπλέον, μπορείτε να απολαύσετε ένα 20λεπτο μουσικό και χορευτικό σόου των Μάγια που εκτελείται από μαθητές σχολείων στο Βαγιαδολίδ.

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να κρέμεστε από τις ρίζες και τους σταλακτίτες . Τα Κενώτα είναι μοναδικά μέρη στη γη που πρέπει να φροντίζονται σωστά.

Το άλλο Κενώτο

Όταν φτάσετε στην κύρια είσοδο του Suytun Κενώτο, μπορείτε να επισκεφθείτε μια άλλη γνωστή ως Ka'pe .

Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορείτε μόνο να το παρατηρήσετε και να βγάλετε μερικές φωτογραφίες γιατί δεν επιτρέπεται το μπάνιο.

Αυτό το κενώτο αποτελείται επίσης από μια βαθιά τρύπα της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι η βλάστηση που ανεβαίνει στην επιφάνεια.

Τι σημαίνει η λέξη Suytun;

Το όνομα Suytun σημαίνει «πέτρινο κέντρο». Πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερο όνομα για να περιγράψει αυτό το πολύ ιδιαίτερο κενώτο.

Πώς θα πάω από τη Βαγιαδολίδ στο Κενώτο Suytun;

Το Κενώτο Suytun βρίσκεται 9 χλμ. από το Valladolid, περίπου 15 λεπτά οδικώς στον αυτοκινητόδρομο 180 Cancun "libre".

Στο χλμ. 8, πρέπει να πάρετε την κατεύθυνση προς Tikuch, και λίγα μέτρα πιο μπροστά, θα βρείτε την πινακίδα καλωσορίσματος στο κενώτο. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο χώρο στάθμευσης δωρεάν.

Χρειάζεστε ένα αυτοκίνητο για να μετακινηθείτε πιο εύκολα;

Το Κενώτο Suytun είναι μία από τις υποχρεωτικές στάσεις στο δρόμο προς τα ερείπια του Chichen Itza ή του Ek Balam .

Αφού επισκεφτείτε το Suytun, μπορείτε να συνεχίσετε κατά μήκος του δρόμου και να επισκεφθείτε άλλα σημεία πιο μακριά, όπως το Agua Dulce, το Palomitas ή το Sac aua κενώτο .

Εάν ταξιδεύετε από την Playa del Carmen, το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 1:45 ώρα εάν παίρνετε το δρόμο με διόδια ή λίγο περισσότερο από 2 ώρες εάν ακολουθήσετε τον «ελεύθερο» δρόμο προς Tulum .

Είσοδος Κενώτο Suytun

Η είσοδος στο κενώτο κοστίζει 80 πέσος και είναι ανοιχτή κάθε μέρα του χρόνου. Οι ώρες επίσκεψης είναι από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Το σωσίβιο περιλαμβάνεται στην τιμή εισόδου (θυμηθείτε ότι είναι υποχρεωτικό να το φοράτε για να μπείτε στο νερό).

Τα πλησιέστερα Κενώτα...

όνομα cenote
Cenote Samula – Πηγή: lunamarina / shutterstock.com

Σε απόσταση 14 χλμ. από το Βαγιαδολίδ βρίσκεται το Samulá Κενώτο . Σε αυτή την περίπτωση, είναι επίσης ένα σπήλαιο του μετρό εκπληκτικής ομορφιάς.

Οι σταλακτίτες, όπως και στο Suytun, αποτελούν μέρος της διακόσμησής του, καθώς και τα τιρκουάζ νερά που ανάβουν όταν ο ήλιος μπαίνει στο σπήλαιο. 

Οι ρίζες των δέντρων που περιβάλλουν το άνοιγμα του κενώτο, πέφτουν προς τα κάτω, δίνοντας στο μέρος μια ιδιαίτερη πινελιά.

Όταν μπείτε στο κενώτο, θα βρείτε ένα πρώτο επίπεδο από όπου μπορείτε να εκτιμήσετε το μέγεθος του χώρου και στη συνέχεια να κατεβείτε με ξύλινες σκάλες στο δεύτερο επίπεδο.

Εάν δεν έχετε πρόβλημα με τη θερμοκρασία του νερού, μπορείτε να κάνετε μια βουτιά.

Το Κενώτο Xkeken, επίσης κοντά στο Βαγιαδολίδ, είναι παρόμοιο με τα προηγούμενα, αλλά δεν πρέπει να το χάσετε.

Το κενώτο βρίσκεται σε ένα σπήλαιο του μετρό, το οποίο τρυπιέται από τον ήλιο μέσω μιας μικρής φυσικής εισόδου στο ψηλότερο μέρος του θόλου.

Η είσοδος στο κενώτο είναι σχετικά στενή και κατηφορίζεις για να φτάσεις μέσα από κάποια σκαλοπάτια που καταλήγουν σε μια πλατεία από την οποία έχεις πρόσβαση στο μέρος.

Τα νερά είναι ρηχά και πεντακάθαρα, και αν πλησιάσεις λίγο, θα δεις πλήθος ψαριών.

Ελπίζω να απολαύσατε την περιήγηση στο Suytun κενώτο και σε άλλα παρόμοια. Θυμηθείτε να το επισκεφτείτε αν ταξιδεύετε στο Γιουκατάν. δεν θα το μετανιώσεις.

Πηγή:

Vamonos to Mexico




ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΑΚΕΤΑ: ℗ 2021 - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...

Η «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» αναγγέλλει σε όλους τους πολίτες ότι διαθέτει στην διαχείρισή της ακίνητα για την δημιουργία αυτόνομων τοπικών οργανισμών «Ε.ΣΥ. Ελλήνων Συνέλευσις» και προσκαλεί τους πολίτες για την επάνδρωσή τους.

















 

YouTube – Channel: EN NEA – WEB TV


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:






Ε.ΣΥ. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 2 (ΑΤΤΙΚΗΣ)


Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
18:00 ΜΕ 21:00
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ:
210 2200 364 | 697 263 5770 (ΠΡΟΕΔΡΟΣ)
694 559 7235 (ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ)

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:



ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ⬇️

ΕΝ ΝΕΑ - ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: QR CODES ΗΛΕΚΤΡΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ




Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ